ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΝΤΑΚΗ - MAN

Διάρκεια Έκθεσης: 03/12/2011 έως 14/12/2011

Η Γκαλερί Έρση εγκαινιάζει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 16.00 μμ την έκθεση του Σπύρου Κοντάκη με τίτλο ׃

ΜΑΝ - μία πρόταση συνδυασμένων εικαστικών μέσων

Με βασική επιδίωξη την προβολή και ανάδειξη της σύγχρονης δημιουργίας στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, η Γκαλερί ΕΡΣΗ παρουσιάζει τον Σπύρο Κοντάκη, έναν νέο καλλιτέχνη που εκφράζεται πολυδιάστατα μέσα από την ζωγραφική, το σχεδιασμό αντικειμένων και την καλλιτεχνική διαμόρφωση εσωτερικών χώρων. Στην πρώτη του ενότητα με τίτλο MAN, που εγκαινιάζεται στις 3 Δεκεμβρίου 2011, ο Κοντάκης προσεγγίζει με ιδιαίτερα προσωπικό ύφος ιδέες που έρχονται απευθείας από τον τόπο του φαντασιακού και αναπαράγουν παραμορφωτικά σύνολα της ιδεατής πραγματικότητάς μας.

Ο MAN ζει σε έναν χώρο ιδανικό γι’ αυτόν. Περιβάλλεται από αντικείμενα και έπιπλα χρηστικού ή/και διακοσμητικού χαρακτήρα τα οποία κατασκευάζει ο ίδιος δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα και την έμπνευση που μετατρέπεται σε τέχνη. Κινείται σε χώρους μινιμαλιστικούς, που διατηρούν το αριστοκρατικό τους ύφος με σουρεαλιστική διάθεση και ονειρική ατμόσφαιρα. Στα αντικείμενα που σχεδιάζει είναι εμφανείς οι γεωμετρικές φόρμες και οι αναφορές σε ιστορικά κινήματα της τέχνης όπως το Bauhaus.
Ο Κοντάκης πιστεύει ότι ο προσωπικός μας χώρος θα πρέπει να είναι ο ίδιος μας ο εαυτός αντανακλώντας τα συναισθήματα και την προσωπικότητά μας. Το κάθε αντικείμενο μέσα σε αυτόν μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης. Και το έργο τέχνης είναι συχνά το παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο.

Τα έργα του Κοντάκη είναι σκηνογραφίες άλλες φορές ρητορικής έμπνευσης και άλλοτε πάσχοντος λόγου. Διατυπώνουν απόψεις, θέσεις, ιδέες, όρους της ύπαρξης ενός ασύμμετρου όντος. Ο MAN διακηρύσσει σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα αποδοχής της μεταφυσικής του διάστασης και αναδιατάσσει τις λογικές επιταγές της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τις συνιστώσες του αυθορμητισμού και της αυτόματης γραφής.
Όσο απομακρύνεται από τις διδαχές και τους εναγκαλισμούς των συμβάσεων και του ακαδημαϊσμού τόσο πιο κοντά βρίσκεται σε μία προκλητική συνάντηση με το ανεπεξέργαστο, το ασυνείδητο, τον ακατέργαστο φόβο, την αγωνία, την έλλειψη της συγκρότησης. Το κέντρο βάρους της αναζήτησης μοιάζει να παραπαίει, καθώς, ενώ δηλώνεται με ομοιόμορφες επαναλήψεις, η άσκηση ύφους το ανατρέπει. Όλα κινούνται στο ρυθμό του εκκρεμούς, της αμφισημίας και του ανείπωτου διλήμματος.

Το θέμα του Κοντάκη δεν είναι ευδιάκριτο από την πρώτη ματιά. Τα όρια της μυθοπλασίας διερευνώνται σε συνθέσεις που εντυπωσιάζουν για την σχεδιαστική τόλμη και την ρομαντική τρυφερότητα στη διαπραγμάτευση της ιδέας. Οι πρώτες ερμηνείες δεν αποσαφηνίζουν τα σαφώς συμβολικά νοήματα αφού ενδέχεται να παραπλανηθούν από τον τεχνικό μηχανισμό της σύνθεσης που αναδιπλώνει την ένταση στο εσωτερικό του έργου.
Ο Κοντάκης γίνεται MAN και μόνο τότε συναντάει την τέχνη, σε μία αέναη προσπάθεια για τη σαφήνεια και την πραγμάτωση μέσα από δυσπρόσιτες, ανομολόγητες αντιπαραθέσεις.

Διάρκεια έκθεσης ׃ Σάββατο 3 Δεκεμβρίου έως Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011Ενημέρωση: 03-12-2011 02:25

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
share facebook instagram contact RSS

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, Αθήνα, Ελλάδα
210 7220231