ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - Έρως-Αντέρως: Οι φιγούρες του καλού και του κακού

Διάρκεια Έκθεσης: 11/02/2010 έως 20/02/2010

Έρως-Αντέρως: Οι φιγούρες του καλού και του κακού

Σε μια μονοτυπία του ο Παύλος Χαμπίδης, θυμήθηκε μια παλιά ιδέα της ελληνικής μυθολογίας. Έβαλε να παλεύουν δύο άγγελοι: ο Έρως και ο Αντέρως. Ο φτερωτός θεός του έρωτα, ο γιος της Αφροδίτης και του Άρη, είχε λοιπόν αδελφό, όχι δίδυμο, αλλά, ας πούμε, ενάντιο. Αν και μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση – διαφέρουν μόνο στο χρώμα των μαλλιών και το ανάπτυγμα των φτερών – οι αρχαίοι Έλληνες τους αναπαριστούσαν να συμπλέκονται στην παλαίστρα. Ο Έρωτας είχε ανοιχτές τις φτερούγες του ενθουσιασμού, έτοιμος να πετάξει. Ο Αντέρως, σύμβολο του ανεκπλήρωτου έρωτα, είχε μαζεμένα προς τα μέσα του τα φτερά της θλίψης.

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον έρωτα και τον αντέρωτα της ζωγραφικής. Έρως φωτεινός, αντέρως σκοτεινός και όπως συνήθως συμβαίνει σφοδρός, απελπισμένος, καθολικός, Αντέρως Αλάστωρ (ολέθριος) όπως τον ξόρκιζαν οι αρχαίοι. Τα πορτραίτα τους αποτυπώνονται στα πρόσωπα και τις φιγούρες των ανθρώπων και των ζώων, παντού: στον μαύρο σκύλο του Μαντζαβίνου, στον χιονάτο κύκνο του Μπιτσάκη, στο λευκό άλογο και την ηλικιωμένη αγωγιάτισσα του Αδαμόπουλου, στη μάσκα χωρίς μάτια και στα μάτια της δραματικά προβληματισμένης μάνας του Σακαγιάν, στη μαύρη, δυναμική μορφή του Θεοφυλακτόπουλου, στο ξαπλωμένο, γυμνό σώμα του Ψυχοπαίδη, στα σώματα του Φασιανού, του Σαρακατσιάνου και του Λιβάνη, στα ερωτικά σχέδια του Παπατριανταφυλλόπουλου, στις «πρωτόγονες» μορφές του Μανουσάκη, στο κόκκινο, άδειο, δωμάτιο του Κατσούλη, στις φυσιογνωμίες από παλιό σινεμά του Μπότσογλου, στα ανθρωπόμορφα, παράξενα σχήματα του Δεκεμβρίου του Χουλιαρά.

Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
Δημοσιογράφος-Πολιτισμολόγος

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Ρ.ΑΒΑΓΙΑΝΝΟΥ, Χ.ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, Μ.ΒΕΝΙΟΣ, Μ.ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ, Δ.ΚΑΝΝΑΣ, Σ.ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, Π.ΚΑΡΑΒΕΒΑΣ, Σ.ΛΙΒΑΝΗΣ, Μ.ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ, Τ.ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ, Μ.ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ, Χ.ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ, Κ.ΝΤΑΟΥΛΑΣ, Ι.ΠΑΠΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, Κ.ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, Φ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΑΚΗΣ, Α.ΠΑΤΡΑΚΗΣ, Ε.ΣΑΚΑΓΙΑΝ, Χ.ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΣ, Κ.ΣΙΑΦΑΚΑΣ, Α.ΦΑΣΙΑΝΟΣ, Π.ΧΑΜΠΙΔΗΣ, Κ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, Ν.ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ, Γ.ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ.

Παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και κοπή της πίτας.Ενημέρωση: 27-01-2011 16:07

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
share facebook instagram contact RSS

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, Αθήνα, Ελλάδα
210 7220231