ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - Η Οικογένεια Πικιώνη: Μια γνωριμία

Διάρκεια Έκθεσης: 01/08/2009 έως 10/08/2009

Αίγινα: Πύργος του Μάρκελλου

Οργάνωση: «Γκαλερί της Έρσης»
Επιμέλεια: Ίριδα Κρητικού

«Α, πρέπει να σε κάνω όπως σ' αιστάνομαι, ώ Φύση. Αλλιώς τα χέρια μου να σας αγγίξουν δεν πρέπει, θεία χρώματα του Ουρανού, αχτίδες χρυσές, και σένα των Μορφών Αρμονία...Μα το χέρι είναι, αχ, βαρύ για την τόση ελαφρότητα, για την τόση πάναγνη καθαρότητα, το μάτι ανάξιο, και γήινα τα χρώματά μου.

Όμως ο πόθος με καίει της Αγάπης σας και λάμπετε, η ελπίδα μου λάμπει πιο δυνατά. Πιο δυνατά όταν λέω: «Δε θα ζωγραφίσω ποτές πιά».

Δ. Πικιώνης, Πεζά Ποιήματα, 1918

Το Σάββατο 1 Αυγούστου 2009, στις 20.00, εγκαινιάζεται στον Πύργο του Μάρκελλου στην πόλη της Αίγινας το εικαστικό αφιέρωμα «Η Οικογένεια Πικιώνη - Μια Γνωριμία». Η οργάνωση ανήκει στη «Γκαλερί της Έρσης» και η επιμέλεια στην Ίριδα Κρητικού. Πρόκειται για μια αναπάντεχη δημιουργική συνεύρεση τριών διαφορετικών Γενεών, καθώς παρουσιάζονται έργα του Δημήτρη Πικιώνη, καθώς και των Ίωνα, Τάσου και Μαίρης Πικιώνη, και των Αθηνάς και Γιώργου Πικιώνη, που ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα και του παππού τους αντίστοιχα, από κοινού επέλεξαν την Αίγινα ως αγαπητό τόπο προορισμού και έμπνευσης. Σημαντική αρωγός στο όλο εγχείρημα εξάλλου, υπήρξε και η κόρη του Δημήτρη Πικιώνη, Αγνή Πικιώνη.

Αφετηρία του αφιερώματος και κύρια αναφορά στο σύνολο της έκθεσης αποτελεί ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, για του οποίου το επίσης σημαντικό ζωγραφικό έργο, ο Γιάννης Τσαρούχης σημειώνει: «...Αυτές οι σπουδές με λάδι εκ του φυσικού δίνουν την δυνατότητα στον Πικιώνη να ζήσει το δράμα της σύγχρονης ζωγραφικής. Είναι συγχρόνως τα σχέδια ενός αρχιτέκτονα τα οποία θα συμπληρωθούν από μια αρχιτεκτονική ανάλογη. Ξεκινάει από το Τοπίο για να φθάσει στην Αρχιτεκτονική και η Αρχιτεκτονική γι' αυτόν είναι Ποίημα στο οποίο οι πρακτικές ανάγκες και λύσεις στοιχειωδώς εξυπηρετούνται».

Τα λιτά ζωγραφικά αιγινήτικα τοπία του Δημήτρη Πικιώνη, διαδέχονται εκείνα των παιδιών και της νύφης του: τα γεωμετρικά δομημένα πολύχρωμα πανοράματα με τις μεταβυζαντνές μνήμες του Ίωνα Πικιώνη, και τα έξεργα εξπρεσιονιστικά τοπία του Τάσου Πικιώνη, συνδιαλέγονται αρμονικά με τα αφαιρετικά θαλασσινά τοπία της Μαίρης Πικιώνη. Τέλος, το αφιέρωμα συμπληρώνεται με τα σύγχρονης έκφρασης έργα της νεότερης γενιάς: τα pop αισθητικής ζωγραφικά πεδία με τα φολκλόρ στοιχεία της Αθηνάς Πικιώνη, συνυπάρχουν με τις ζωηρόχρωμες έθνικ αφηγήσεις με τα ένθετα υλικά του Γιώργου Πικιώνη.

Στο σύνολό τους, τα έργα που παρουσιάζονται στο αφιέρωμα, διατηρούν την αυτονομία και τον ιδιαίτερο χώρο της έμπνευσής τους, φέροντας ταυτόχρονα ζωντανή την προσωπική και την εικαστική μνήμη ενός κορυφαίου Έλληνα διανούμενου και δημιουργού.

Για περισσότερες πληροφορίες: «Γκαλερί της Έρσης» 6932 73 81 91 & 210 7220 231

Για φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες σχετικές με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το 210 7220231.Ενημέρωση: 28-01-2011 13:16

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
share facebook instagram contact RSS

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, Αθήνα, Ελλάδα
210 7220231