Ατομική Έκθεση Eυδοξίας Ψυρροπούλου - Καραγιάννη: "αέναα…ζωγραφικά…"

Διάρκεια Έκθεσης: 24/02/2016 έως 19/03/2016

Η Γκαλερί Έρση εγκαινιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ευδοξίας Ψυρροπούλου-Καράγιαννη την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου & ώρα 8:00 μμ

‘’ αέναα…ζωγραφικά…’’


Αέναη Ζωγραφική

 

Στα πολλά και ωραία χρόνια της αδιατάρακτης φιλίας μας, έζησα απο κοντά, το ιερό πάθος της Ευδοξίας και του αγαπημένου της Πέτρου για την προστασία και τη διάσωση του μοναδικού πολιτιστικού θησαυρού του τόπου μας.
Σ’αυτό το μακρύ και γόνιμο καλλιτεχνικό οδοιπορικό, η Ευδοξία Ψυρροπούλου-Καράγιαννη με επτανησιακή ευαισθησία και αγραφιώτικο πείσμα καταθέτει, παράλληλα, τη γνήσια εικαστική της πράξη με έργα διαχρονικά και διαχωρικά και μεταπλάθει τις απλές συμβατικές εικόνες σε ζωγραφικές συνθέσεις μοναδικής φυσικότητας και διαύγειας.

Με την παράθεση καθαρών χρωμάτων σε πολλαπλές διαβαθμίσεις, η δημιουργός αποκαλύπτει χώρους υπερβατικούς, χώρους στα όρια της πραγματικότητας και του ονείρου όπου με ηθελημένη τυποποίηση, οι σχεδόν διάφανες φόρμες της αιωρούνται ή ίστανται, ως αγγελικές προσωπογραφίες νηφάλιες κι’απόμακρες.

Σ’αυτά τα έργα-σύμβολα η Ευδοξία Καράγιαννη χειρίζεται το χρώμα με τρόπο που τονίζει την ένταση της σκιάς και του φωτός και οι ανοιχτές κλίμακες προσδίδουν στους πίνακες ξεχωριστή φυσικότητα και διαύγεια με την σκούρα παλέτα της νύχτας να προσδιορίζει, εμφαντικά, την ποιότητα της σύνθεσης και την έννοια της μορφής.
Καλλιεργημένο και κοσμοπολίτικο πνεύμα με ποικίλα ενδιαφέροντα και πολλαπλές αναζητήσεις η Ευδοξία Καράγιαννη γνωρίζει, πολύ καλά, να κρατάει από τη φόρμα το ουσιαστικό σε μια αέναη και οραματική αναζήτηση της προσωπικής καλλιτεχνικής της έκφρασης.

Αθήνα, Φεβρουάριος 2016

Μαίρη Μιχαηλίδου

 

Η ΕΥΔΟΞΙΑ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε το 1931 στο Δομένικο Ελασσόνας, από γονείς εκπαιδευτικούς. Τελείωσε το δημοτικό ως εσωτερική στη Γαλλική σχολή καλογραιών Jeanne d' Arc, Πειραιά και το γυμνάσιο στο Saint Joseph, της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών έως το Professorat. Το 1951 γράφεται στην Α.Σ.Κ.Τ. στα εργαστήρια των Γιάννη Μόραλη και Σπύρου Παπαλουκά. Το 1957 γίνεται δεκτή στη Beaux Art, στο Παρίσι, στα εργαστήρια των καθηγητών Brianchon, Louverbis και Compte de les Hailles. To 1961 με υποτροφία του Ι.Κ.Υ σπουδάζει στο κεντρικό ινστιτούτο συντήρησης της Ρώμης και στη σχολή νωπογραφίας St. Giacomo. Συμμετέχει σε αποκαταστάσεις μνημείων και έργων τέχνης στην Ιταλία και Ελλάδα. Το 1973 αναλαμβάνει ως υπεύθυνη συντήρησης της Εθνικής Πινακοθήκης, Αθηνών. Παράλληλα το 1982, διορίζεται στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, ως καθηγήτρια του μαθήματος "Υλικά και τεχνικές της ζωγραφικής, θεωρία και τεχνική εφαρμογή". Οργανώνει ατομικές και συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις, κερδίζοντας πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έργα της υπάρχουν σε δημόσια ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

Παντρεύτηκε τον ζωγράφο και συντηρητή Πέτρο Καράγιαννη και έχει μία κόρη την μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη.

 

Εγκαίνια έκθεσης : Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016Ενημέρωση: 10-02-2016 14:13

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
share facebook instagram contact RSS

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, Αθήνα, Ελλάδα
210 7220231