ΑΓΓΕΛΑ ΤΑΜΒΑΚΗ - H έκθεση και το βιβλίο

Διάρκεια Έκθεσης: 28/11/2005 έως 17/12/2005

«Κριτικά κείμενα και Έλληνες Ναϊφ Δημιουργοί»

Το βιβλίο αυτό, το οποίο συνοδεύει την έκθεση, είναι μια ανθολόγηση των κυριοτέρων κειμένων της αείμνηστης επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου σχετικά μ'ένα λιγότερο γνωστό αλλά σημαντικό κεφαλαίο της νεοελληνικής τέχνης. Η Αγγέλα Ταμβακη ήταν εκείνη η οποία με τα κείμενα της τοποθέτησε τους σύγχρονους έλληνες "αφελεις" στον χάρτη της ιστορίας της τέχνης του τόπου μας, προσφέροντας, στην ουσία, την πρώτη συστηματική αποτίμηση της τεχνοτροπίας τους.

Όπως είπε η ίδια σε συνέντευξη που έδωσε με αφορμή την Ομαδική Έκθεση Λαϊκών Καλλιτεχνών που έγινε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Αγροτικής Τραπέζης το 1983: «Η πρόθεση μου είναι να επεκτείνω στο μέλλον την ερευνά μου σε ολόκληρη την Ελλάδα αναζητώντας τους άγνωστους η λιγότερο γνωστούς εκπροσώπους της τέχνης αυτής για να μπορέσω να δώσω μια πληρέστερη και σαφέστερη εικόνα του συνόλου της. Ήδη έχω συγκεντρώσει αρκετά πληροφοριακά στοιχεία και για άλλους καλλιτέχνες με τους οποίους δεν ασχολήθηκα περισσότερο στο πλαίσιο του ημερολόγιου και της έκθεσης, γιατί δεν μπορούσα να ταξιδέψω, να ερευνήσω η ίδια επί τόπου και να φωτογραφίσω τα έργα τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είχα την ευκαιρία να τα μελετήσω σε κάποια άλλη φάση. Η έκδοση όμως του βιβλίου για το οποίο συγκεντρώνω από χρόνια υλικό απαιτεί αρκετά χρήματα για ταξίδια ,φωτογραφίσεις κ.λ.π που βέβαια ξεπερνούν τις δυνατότητες ενός ιδιώτη και η έρευνα αυτή πάνω σε ένα θέμα πρωτότυπο και σημαντικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μόνο με οικονομική ενίσχυση κάποιου φορέα η οργανισμού».

Την έρευνα όμως αυτή δεν πρόλαβε, λόγω του πρόωρου χαμού της, να ολοκληρώσει με τη μορφή βιβλίου. Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον θάνατο της ο σύζυγος της Ιωάννης Πετροπουλος, πανεπιστημιακός, συγκέντρωσε και επιμελήθηκε τα γραπτά της, δημοσιευμένα και μη, για τους ελκυστικούς και πάντα επίκαιρους ναϊφ δημιουργούς. Η εκθεση θα περιλαμβάνει τα έργα των αγαπημένων της καλλιτεχνών (Γιάννης Αμοργιανός, Μαρία Γκογκα, Νίκη Ελευθεριάδη, Τάσος Ζωγράφος, Λευτέρης Θεοδώρου, Ποθητή Καϊλα , Ανθουλα Λαζαριδου-Δουρουκου, Άγγελος Κουγιουμτζης ,Αντώνης Μαρκακης, Γιάννης Μητρακας, Ζανης Μπαχας, Καιτη Νικολάου, Φωτεινή Πρινοπουλου, Κώστας Προβατας, Μαρία Πωπ, Γιώργος Ρήγας, Κώστας Σερβας, Αλκιβιάδης Σκουλας, Ειρήνη Ταχατακη, Ερση Χατζημιχάλη.)


Ενημέρωση: 28-01-2011 15:39

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
share facebook instagram contact RSS

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, Αθήνα, Ελλάδα
210 7220231