ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΙΟΣ - «Έμποροι του χαμένου κόσμου»

Διάρκεια Έκθεσης: 05/05/2003 έως 17/05/2003

«Έμποροι του χαμένου κόσμου»

Η έμπνευση για αυτές τις σειρές ζωγραφικών έργων μου ήρθε όταν είδα τις ζωγραφισμένες οροφές ενός παλατιού στο Wursburg της Γερμανίας, τις οποίες είχε σχεδιάσει και ζωγραφίσει ο καλλιτέχνης του 18ου αιώνα Gianni Guadalupi.

Η ιδέα ενός «Χαμένου Κόσμου» μου πρόσφερε ελευθερία και δημιουργικές ευκαιρίες για πειραματισμούς με παράξενα ρούχα, ανθρώπους και ζώα. Το σκηνικό είναι εντελώς φανταστικό παρά το γεγονός ότι δίνει την αίσθηση της ερήμου με Άραβες και σκηνές, επηρεασμένο από τους Οριενταλιστές καλλιτέχνες.

Στόχος μου ήταν να συγκεντρωθώ στην σύνθεση κάθε πίνακα και στον συνδυασμό των χρωμάτων. Τόσο το θέμα όσο και η λογική που κρύβεται πίσω από κάθε ιστορία ήταν δευτερεύοντα, ωστόσο θα ήταν δυνατή η σύγκριση με τις ταινίες 'Mad Max'.

Ο Δημήτρης Παπαλιός γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1957 και κατόπιν στην Αγγλία το 1962 για να σπουδάσει Ναυπηγική. Από το 1970 έως και το 1980 συμμετείχε ενεργά σε σαφάρι σε όλο τον κόσμο (Αφρική, Βραζιλία, Αμερική, Αλάσκα, Ινδία) ενώ η συλλογή του από 400 ζώα και πουλιά στεγάστηκε σε ένα μουσείο της Μεγάλης Βρετανίας. (Μέρος της συλλογής του έγινε δωρεά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Αθηνών). Η τέχνη ανήκε πάντα στα ενδιαφέροντά του και το ενδιαφέρον του για τα ζώα τον ώθησε να τα επιλέξει για θέμα του από το 1970 και μετά.

Εκείνη την περίοδο χρηματοδότησε έναν αναγνωρισμένο Βρετανό ζωγράφο των άγριων ζώων, τον Arthur Spencer Roberts, ο οποίος εξέθεσε τα έργα του στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ιαπωνία. Ο Παπαλιός συνεργάστηκε με τον Spencer Roberts και κατάφερε να ενσωματώσει στην δική του δουλειά πολλές από τις τεχνικές του. Το 1980 ο Frederick Gore R.A. έγινε μέντορας και δάσκαλός του και μαζί ζωγράφισαν στην Νότια Γαλλία και την Ελλάδα.

Η θεματολογία του Παπαλιού περιλαμβάνει από ζώα έως και πλοία και τα έργα του στεγάζονται σήμερα σε όλον τον κόσμο. Κάποια από αυτά βρίσκονται στις συλλογές των Fiona Thyssen, Sean Connery, της Χριστίνας Ωνάση και του Sheik Ghassan Shaker, ενώ πολλά έργα του κοσμούν εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλους δημόσιους χώρους στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Δημήτρης Παπαλιός έχει μεταξύ άλλων εκθέσει τη δουλειά του στην Ουαλία, την Καραϊβική και τις ΗΠΑ.


Ενημέρωση: 28-01-2011 17:00

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
share facebook instagram contact RSS

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, Αθήνα, Ελλάδα
210 7220231