ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - «Ου - Τόπος» Ζωγραφική

Διάρκεια Έκθεσης: 24/05/2004 έως 05/06/2004

«Ου - Τόπος»

O καλλιτέχνης θα παρουσιάσει την καινούρια του δουλειά με θέμα το ταξίδι. Ένα ταξίδι που δεν μας οδηγεί σε τόπους πραγματικούς αλλά σε διαδρομές της μνήμης σε τόπους φανταστικούς που ονειρευόμαστε.

Το μέσο που διάλεξε γι' αυτό του το ταξίδι ο καλλιτέχνης είναι το καράβι και συγκεκριμένα τα ελληνικά υπερωκεάνια του 20ού αιώνα, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Στις συνθέσεις του το καράβι είναι πάντα εκεί, άλλες φορές κυριαρχεί κι άλλες φορές βρίσκεται στο βάθος. Κάποτε δυο πλοία συναντιούνται. Κάποτε δραπετεύουν σε μια γωνιά του πίνακα. Το καράβι συνοδεύουν παραδείσια πουλιά, κοχύλια, λουλούδια, παιχνίδια και στοιχεία θεατρικά, τα οποία ο ζωγράφος δανείζεται από περασμένες του δουλειές. Άλλο κυρίαρχο στοιχείο, εκτός από την πυκνή βλάστηση και φυσικά τη θάλασσα, είναι ο ουρανός φορτωμένος με πυκνά απόκοσμα σύννεφα, που ακολουθούν την πορεία του πλοίου ανάκατα με τον καπνό από τα φουγάρα.

Σαν υλικό χρησιμοποιήθηκε το ακρυλικό πάνω σε ξύλο. Τα ξύλα είναι κομμάτια από παλιά σπίτια της πόλης, κουβαλούν τη δική τους ιστορία και προσδίδουν ένα ύφος στα έργα. Σε πολλές περιπτώσεις οι κορνίζες είναι ζωγραφισμένες ή επιχρυσωμένες από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του πραγματικού και σε άλλες απουσιάζουν εντελώς, καταργώντας τον συμβατικό, πλαισιωμένο ζωγραφικό πίνακα. Τα χρώματα δένουν αρμονικά με τα νερά και τις ατέλειες του ξύλου, άλλοτε είναι εκρηκτικά και άλλοτε πιο σβησμένα. Μερικές φορές συνδυάζονται με μονοχρωμίες που μας θυμίζουν παλιά χαρακτικά σε κιτρινισμένο φόντο.

Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος ζωγραφίζει τις εικόνες αυτές παντρεύοντας μνήμες, επιρροές, ιδέες και όνειρα, δημιουργεί σκηνικά εξωπραγματικά και καλεί τον θεατή σε θαλασσινά ταξίδια που θα οδηγήσουν τον καθένα στη δική του ουτοπία.


Ενημέρωση: 28-01-2011 16:29

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
share facebook instagram contact RSS

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, Αθήνα, Ελλάδα
210 7220231