Νικόλαος Α. Χούτος


Ο Νικόλαος Α. Χούτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962.
Σπούδασε θέατρο και σκηνογραφία (1981-83) στην σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «ΥΔΡΑΥΛΟΣ», δημοσιογραφία - δημοσιότητα (1983-85) στο Κ.Ε.Σ.Δ.Δ. του Σπ. Μελά. Το 1987 εντάσσεται σε ομάδες τέχνης στην Ολλανδία συμμετέχοντας σε Happening στο κίνημα του neoDADA.
Μέχρι το 1991 κάνει κολλάζ και εικονογραφήσεις σε Αθηναϊκά περιοδικά, ενώ εργάζεται ως συντάκτης σε εφημερίδες του Ημερήσιου Αθηναϊκού Τύπου. Αρθρογραφεί στην γερμανική Die Welt.

Συνεχίζει τις σπουδές του στην ζωγραφική και την νωπογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ. (1992-95) με καθηγητή τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο, ιστορία της Τέχνης (1995-96) στο Christie’s Education με καθηγητή τον αείμνηστο Δρ. Γεώργιο Λάββα κ ́Ιστορία της Bυζαντινής Τέχνης στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με καθηγητή τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Νικόλαο Ζία.
Το 1998 πηγαίνει στην Ρώμη και μελετά ειδικά την ζωγραφική των μικρογραφιών και χειρογράφων της Χριστιανικής παράδοσης του 10ου και 13ου αιώνα. Εκεί πραγματοποιεί 8 ατομικές εκθέσεις και διδάσκει την ζωγραφική των εικόνων σε ένα περιορισμένο κύκλο μαθητών.

Επιστρέφει στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στον χώρο των εκδόσεων κάνοντας εξώφυλλα λογοτεχνικών κειμένων και ποιητικών συλλογών ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με το Ίδρυμα Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Εργάζεται ως παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος ταυτόχρονα ασκεί την μνημειακή ζωγραφική κάνοντας τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.
Το 2007 πηγαίνει στο Παρίσι όπου συλλέγει εφήμερα - διαφημιστικά έντυπα μουσείων, εισιτήρια, περιοδικά - και δημιουργεί την τέχνη της εικόνας - κολλάζ ανακυκλώνοντάς τα.
Τα τελευταία χρόνια ιδρύει στον Αρτεμώνα της Σίφνου το «Ζωγραφείον», ένα ανοιχτό στο κοινό ατελιέ για τον Λόγο και την Εικόνα, προβάλλοντας με την δουλειά του τις εκφραστικές δυνατότητες της βυζαντινής τέχνης και του εικαστικού - ζωγραφικού της συστήματος στον σύγχρονο κόσμο.
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα ατομικές εκθέσεις στην Ιταλία, Ελλάδα, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία με τελευταία τον «μαύρο» Νοέμβρη του 2015 στο Παρίσι με τίτλο «De Sifnos à Paris », εισάγοντας την έννοια του τοπίου - εικόνας χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ.

Είναι μέλος της Association Internationale des Arts Plastiques UNESCO και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).
Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας, Ρώμης και Σίφνου.

Επίσημος ιστοχώρος καλλιτέχνη: www.nhoutos.com Νέο παράθυρο

Ενημέρωση: 07-10-2012 16:09 | Πίνακας Καλλιτεχνών

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
share facebook instagram contact RSS

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, Αθήνα, Ελλάδα
210 7220231